HORÚCOU NOVINKOU ALTHANU JE UNIKÁTNA KALOCSAI KLOBÁSA

HORÚCOU NOVINKOU ALTHANU JE UNIKÁTNA KALOCSAI KLOBÁSA

HUMENNÉ. Z mäsokombinátu Althan prichádza v týchto dňoch na slovenský trh výrobok výnimočného zloženia a chuti – Kalocsai klobása.

Typická chuť maďarskej klobásky
„Bol to nápad majiteľa Althanu. Má rád klasické výrobky a rád sa vracia k tradícii,“ uviedol František Štefan, výrobný riaditeľ mäsokombinátu. Riadi a zodpovedá za celú časť výroby všetkých mäsových výrobkov a opracovaného výsekového mäsa. „Kalocsai klobásu sme vyrobili podľa tradičnej receptúry. Je zmesou špeciálne vybraného chudého a tučného bravčového mäsa. Neobsahuje žiadne zmesi korením ale originál koreninovú sladkú a štipľavú Kalocsai papriku, čierne korenie a rascu. „Základom zmesi korenia, ktoré sme použili na výrobu je práve jedna z najznámejších európskych odrôd koreninovej papriky – Kalocsai paprika. Po nej sme náš nový výrobok pomenovali. Hneď, ako ju ochutnáte, poviete si, že jete typickú maďarskú klobásku,“ povedal Štefan. S Kalocsai klobásou dosiahnete v studenej kuchyni zaručený úspech. Je výrazná a nezameniteľná v obložených misách. Zážitok prinesie každé koliesko, ktoré si odkrojíte k čerstvému chlebu. „Nemáme vedomosti, že takúto klobásku niekto okrem nás na Slovensku vyrába,“ povedal Štefan.

Ambíciou výrobcou Kalocsai klobásy je, aby sa pre zákazníkov Althanu stala hviezdou medzi tradičnými poctivými mäsiarskymi výrobkami.

Meno po jedinečnej oblasti a svetoznámej paprike
Kalocsai papriku zaregistrovali Maďari v Bruseli ako tradičnú maďarskú špecialitu v rámci Európskej únie. Rovnako známou a registrovanou aj Szegedi paprika. Kalocsai paprika je pre Maďarsko charakteristickým produktom ako Segedínska saláma či Čabajská klobása. Malebné mesto Kalocsai leží sto kilometrov južne od Budapešti. Región môžeme z pohľadu tradície pestovania a výroby domácich produktov prirovnať k svetoznámej Tokajskej vinohradníckej oblasti. V regióne Kalocsai pestujú tento výnimočný druh papriky stovky pestovateľov. Celý svet obleteli fotografie sušenia tejto papriky tradičným spôsobom. Na dlhých nitiach navlečené papriky sušia vo veľkých voňavých strapcoch. Neskôr papriku dôkladne zomelú. Závod na spracovanie papriky stojí priamo v meste Kalocsai. Ročne v ňom vyrobia 1,5 až 2-tisíc ton sušenej koreninovej papriky výnimočnej chuti, ktorá pridáva maďarským špecialitám neopakovateľnú iskrivú chuť.