KTO JE JÁN MOLNÁR

KTO JE JÁN MOLNÁR

Muž, ktorý sa rád vracia

Ján Molnár pôvodne predával autá, oblečenie a lieky. K mäsu sa dostal až v roku 1995, keď sa zapojil do privatizácie štátneho podniku Mäsový priemysel Humenné. V tom čase to bol menší mäsokombinát. Podnik premenoval na Mecom a za ďalšie desaťročie vložil do jeho rozširovania vyše 35 miliónov eur. Už vtedy bol známy šetrnosťou, investoval len do perspektívnych výrob. Pred vstupom do EÚ v Humennom nedal peniaze na drahú modernizáciu bitúnku do podoby, akú vyžadovali bruselské hygienické pravidlá. Jatočné polovičky radšej kupoval od tých, čo na veľké investície naskočili a svoje firmy tak bitúnkami výrazne zadlžili. Čas ukázal, že J. Molnár urobil veľmi dobre.

Vďaka rozumným úsporám a slušným ziskom Mecomu mohol jeho vlastník neskôr kúpiť práve jedného zo zadlžených konkurentov. Podobne veľkú firmu Mäsokombinát Hrádok Lučenec získal už aj s vynoveným bitúnkom, a tak vytvoril najväčšie mäsiarske zoskupenie v krajine. To zaujalo silných investorov. Dánsku mäsiarsku skupinu Danish Crown napokon pretlačila domáca investičná skupina Penta. A J. Molnár na tomto súboji výrazne zarobil. Penta mu podľa zdrojov z brandže za Mecom zaplatila vyše 70 miliónov eur. Razom sa z neho stal podnikateľ s financiami na nové biznisy.

Najskôr stavil na istotu. Od investičnej skupiny Slavia Capital kúpil humenský energetický podnik Chemes. Ten prevádzkuje aj vlastný priemyselný park. J. Molnár sa pustil do lákania investorov do areálu a investoval tam aj do rozšírenia výroby energií. Po čase ho však opäť zlákalo mäsiarstvo. V Humennom vlani rozbehol nový mäsokombinát Althan. Najprv v menšom, lebo sa v ňom sústreďuje na vyššiu kvalitu pre užšiu skupinu náročnejších zákazníkov. No upozorňuje, že keď sa predaj vyššej kvality v krajine zvýši, bude Althan rozširovať.